Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Άντε γιατί πολλά ακούσαμε...

Σχεδόν 20 χρόνια τώρα που ασχολούμαι με τη μουσική, ασχέτως με το είδος, έχω βαρεθεί να ακούω τον κάθε τυχάρπαστο να μειώνει το καλλιτεχνικό έργο των μουσικών με χαζά σχόλια όπως: χοροπηδάνε σαν τους πιθήκους, κάνουν φασαρία, παίζουν αυτό το είδος γιατί δεν ξέρουν να παίζουν και διάφορα άλλα τέτοια «έξυπνα σχόλια».

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά μόνο έτσι μπορεί να ξεκαθαρίσει το πεδίο.
Μιλάμε για μουσικούς που κατέχουν τόσο πολύ τη τέχνη τους που λίγοι τολμούν καν να «πατήσουν» εκεί! Άρα δεν μιλάμε για άσχετα παιδάκια που κοπανάνε χωρίς λόγο τα όργανα τους, μιλάμε για τεχνική, ακρίβεια, ταχύτητα και μουσικές συνθέσεις που συχνά συγκρίνονται με αυτές της κλασικής μουσικής και της τζαζ.

Έχουμε καλλιτέχνες που πασχίζουν να πρωτοπορήσουν σε μία κοινωνία που η πρωτοπορία είναι passé και η μουσική απλά περιορίζετε σε ένα πιασάρικο ρεφραίν που επαναλαμβάνετε ασταμάτητα υπό τους αδύναμους ήχους αυτού που κάποιοι κρίνουν ότι «θέλει» ο κόσμος.

Είτε μιλάμε για έναν οργανοπαίχτη ή για κάποιον ερμηνευτή, μιλάμε για άτομα που είναι «αθλητές» της μουσικής. Που ανεβάζουν τον πήχη με κάθε νέα τους προσπάθεια και διακατέχονται από μία ειλικρίνεια που δεν βάζει φρένο στη δημιουργία χάρη των πωλήσεων.

Συχνά το περιεχόμενο των τραγουδιών σας χαλάει, ακούς γονείς να λένε ότι το παιδί τους τα έκανε όλα γιατί άκουσε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δημιουργός πολλές φορές όπως σε όλα τα είδη της τέχνης θα γράψει κάτι ή θα ζωγραφίσει κάτι το οποίο δεν το ασπάζεται απαραίτητα, απλά το εκθέτει μέσα από την τέχνη του. Αλλιώς, οι σκηνοθέτες τον ταινιών τρόμου είναι δολοφόνοι και οι γλύπτες σεξομανείς :P

Παραθέτω λοιπόν σχόλια δημιουργών από δύο αγαπημένα είδη μουσικής:

  • Ο κόσμος είναι ένα άσχημο μέρος για τον απλό κόσμο, γεμάτο με βάσανα και πόνο. Νιώθω υποχρέωση να γράφω για αυτά γιατί υπάρχουν γύρω μας είτε σας αρέσει είτε όχι. Tom Araya (Slayer)


  • Η Αμερική ήταν βίαιη πολύ πριν τη ραπ μουσική. KRS-One


  • Όταν η κοινωνία μας γεμίσει με ουράνια τόξα και μικρά πόνι τότε θα γράφω τραγούδια για ουράνια τόξα και μικρά πόνι, μέχρι τότε είναι υποχρέωση μου να γράφω για τα υπόλοιπα. Gary Holt (Exodus)

  • Μου φαίνεται ότι χαραμίζετε τη ζωή σας προσπαθώντας να είστε «κανονικοί».
    Chuck D (Public Enemy)

Πρωτοτυπία, ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια, αυτά μόνο μπορούν να προσάψουν στους «ασήμαντους» μουσικούς που γουστάρω.
Κρίμα ρε γαμώτο και ανυπομονούσα να ακούσω τον επόμενο δίσκο των Exodus για τα ουράνια τόξα και τα μικρά πόνι, ελπίζω ο Chucky D στο επόμενο CD των Public Enemy να γράψει ένα κομματάκι για τις γαμάτες ζάντες του τζιπ του …

Δεν υπάρχουν σχόλια: