Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Κουνιέται το κεφάλι;

Έχω μία θεωρία που δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική αλλά θεωρώ ότι αγγίζει τα πάντα, κάτι σαν τη χρυσή τομή ρε παιδί μου :P

Αν συμβαίνει στη Φύση, είναι σωστό

Τι εννοώ; Πες μου ένα πράγμα που συμβαίνει στη φύση και είναι λάθος… Όλα έχουν προβλεφτεί μέσα από μια διαδικασία που πήρε δισεκατομμύρια χρόνια και όλα πάνε ρολόι. Αν αυτό το εφαρμόσεις στη μουσική, θα βγάλεις σοβαρά συμπεράσματα, απλά παρατηρώντας τις αντιδράσεις του ακροατή.

Είναι μέσα μας, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, ο ρυθμός, αυτός ο ογκόλιθος της μουσικής. Ίσως για πολλούς η πρώτη μορφή μουσικής. Ο ούγκα μπούγκα πίθηκας-άνθρωπος που απλά κοπανάει με το χέρι του ένα ξύλο, μία πέτρα ή ένα νταούλι και παράγει ρυθμό. Για ένα μαγικό λόγο αυτό υπάρχει απλά μέσα μας και δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί να το μάθεις, όπως τα παιδάκια που γουστάρουν τα beats και χορεύουν γεμάτα χαρά!

Φυσικά σε μία εποχή που αγνοούμε όλα αυτά και προσπαθούμε να παράγουμε το επόμενο “γαμάτο” είδος μουσικής, πολλές φορές αγνοείται και η απλή έννοια του ρυθμού, το λεγόμενο groove! Αυτό που θα σε κάνει να κουνήσεις το κεφάλι χωρίς καν να το καταλάβεις, ο λόγος που το πόδι σου να αρχίσει να χτυπάει το πάτωμα.

Για μένα όταν αυτό συμβεί η μουσική έχει πετύχει τουλάχιστον το 50% του στόχου της! Σε έχει αγγίξει σε ένα πρωτόγονο μέρος, δε χρειάστηκε πολλά, απλά αυτός ο ρυθμός! Ξέχνα τους περίεργους χρόνους, τα μουσικά μέτρα και τις νότες, υπακούς υποσυνείδητα στο groove…


Δεν υπάρχουν σχόλια: