Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο τόνος – Μέρος Ι


Ήρθε η ώρα για λίγο nerd talk, λίγο γιατί δεν θέλω να κουράσω κανένα, διότι μπορώ να μιλάω όλη μέρα για τον ήχο και τον τόνο. Ξέρω πολλά από αυτά ακούγονται βαρετά και ακαταλαβίστικα και στη τελική θέλουμε να ροκάρουμε και όχι να σπουδάσουμε, αλλά φιλαράκια όσο βαδίζουμε στα τυφλά τα πράγματα όλο και γίνονται πιο μυστήρια και δύσκολα. Γι’ αυτό λοιπόν ξύπνα τον nerd που κρύβεις μέσα σου και φύγαμε…

Ξέχνα για λίγο τους γαμάτους ενισχυτές και τις πανάκριβες κιθάρες, τα αμέτρητα πετάλια που υπόσχονται τον σούπερ ήχο και τον ατόφιο τόνο κιθάρας. Ας σκεφτούμε λίγο τα βασικά αυτά που συχνά παραβλέπονται όταν ψάχνουμε να βρούμε τι θέλουμε και τι φταίει που δεν το πετυχαίνουμε.

1. Ο μουσικός

Ο οποιοσδήποτε σώφρων μουσικός θα σου πει ότι όλα αρχίζουν με εσένα, τα δάκτυλα σου, την τεχνική σου και την άποψη που έχεις για τον ήχο και δεν θα έχει καθόλου άδικο. Διαβάζω συχνά κόσμο που λέει ότι δεν έχει sustain γιατί φταίει η κιθάρα, ο ενισχυτής ή ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί. Σπάνια αναρωτιόμαστε όμως μήπως φταίει το βιμπράτο μου; Μήπως δεν κάνω κάτι καλά;

Επίσης πολύ συχνά δεν μας αρέσει ο ήχος μας αλλά δεν ξέρουμε τι ήχο θέλουμε, απλά δεν μας αρέσει, μου θυμίζει παιδάκι που δεν ξέρει τι θέλει αλλά το θέλει :P
Μία σκέψη που μπορεί να φανεί χρήσιμη είναι η εξής, άκου τον αγαπημένο σου ήχο κιθάρας και προσπάθησε να καταλάβεις από τι αποτελείται. Έχει πολύ παραμόρφωση, έχει μπάσα, μεσαία ή πρίμα; Δοκίμασε να το πετύχεις και ίσως βρεις τι σου αρέσει ή στη τελική μπορεί κατά την αναζήτηση να ανακαλύψεις κάτι που μέχρι τώρα αγνοούσες!

Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι η πένα που χρησιμοποιούμε, ασχέτως με το τι βολεύει εμάς, η πένα έχει αντίκτυπο στον ήχο μας. Μέσο αυτής «δίνουμε» εντολές στις χορδές μας. Δοκιμάστε διάφορες πένες και θα δείτε ότι υπάρχει διαφορά στον ήχο σας, από εκεί και πέρα βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ του τι μας αρέσει ηχητικά και τι μας βολεύει.

2. Όργανο

Αφού ψάξαμε τα παραπάνω αρχίζουμε να κοιτάμε το όργανο μας, τα καλώδια μας, τους μαγνήτες μας.
Μήπως το όργανο μας δεν κάνει για τον ήχο που θέλουμε; Πας με μία Stratocaster να βγάλεις ήχο Thrash; Συγνώμη αλλά μάλλον έχεις διαλέξει λάθος όργανο…

Ο ήχος σου ακούγεται μουντός και χωρίς καθόλου attack, μήπως τα καλώδια σου είναι παλιά και της πλάκας; Συχνά αυτό παραβλέπεται και ψάχνουμε τους λόγους αλλού, πάρε λοιπόν ένα καλό καλώδιο και δοκίμασε ξανά.

Πότε έκανα ρύθμιση στο όργανο και τους μαγνήτες μου άραγε…;
Αν παράδειγμα το όργανο θέλει ρύθμιση όχι μόνο θα έχουμε προβλήματα ήχου αλλά δεν θα παίζει και σωστά. Ελέγχουμε το ύψος τον χορδών, αν είναι πολύ χαμηλά θα παίζουμε γρήγορα και αβασάνιστα αλλά δεν θα έχουμε αρκετό sustain, το αντίστροφο ισχύει στην περίπτωση που οι χορδές είναι στον ουρανό :P

3. Χορδές και κούρδισμα

Όπως είναι αναμενόμενο ο ήχος μας αλλάζει ανάλογα με τη μάρκα των χορδών και το πάχος τους καθώς και με το κούρδισμα που χρησιμοποιούμε. Εγώ προτιμώ τις 10αρες γιατί δίνουν ένα πιο βαρύ ήχο και δεν σπάνε τόσο εύκολα όσο οι 9αρες που συνήθως δίνονται με τα όργανα.

Τώρα όσον αφορά το κούρδισμα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει, βλέπω συνεχώς διαφορετικά κουρδίσματα όλο και πιο χαμηλά για να πετύχουμε αυτόν τον βαρύ ήχο. Διαλέγεις και παίρνεις…

4. Απλότητα

Όσο κάνουμε τις δοκιμές δεν έχουμε πάνω 100000000 πετάλια γιατί πολύ απλά προσθέτουμε ανεπιθύμητες μεταβλητές στην εξίσωση. Ένα καλώδιο στον ενισχυτή μας και τέλος.
Μόλις είμαστε ΟΚ αρχίζουμε να χτίζουμε σιγά σιγά τα πετάλια μας ένα ένα τη φορά.


5. Ενισχυτής


Κακά τα ψέματα ο ενισχυτής που μας πήρε ο μπαμπάς μας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς που ακούμε στα αγαπημένα μας τραγούδια! Άσε που ο μπαμπάς είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του όταν στον αγόρασε… Πήρε κάτι φθηνό γιατί δεν ήξερε αν στα 15 σου έχεις πραγματικά σκοπό να ασχοληθείς και θα άξιζε να δώσει κάτι παραπάνω και επίσης θέλει την ησυχία του, δεν θα σου πάρει την κεφαλή του Kerry King και μια καμπίνα 4x12. Θέλει να αράζει στο σπίτι του και να τον ενοχλείς όσο λιγότερο γίνεται όταν προσπαθείς να μάθεις να παίζεις :P
Μήπως είναι καιρός να επενδύσεις σε έναν αξιόλογο ενισχυτή, μήπως;

Για μένα όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους λαμπάτους ενισχυτές, δεν ξέρω αν θυμάσαι κάτι πραγματάκια σαν λάμπες που λέγονται λυχνίες. Αυτά λοιπόν, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι ότι το καλύτερο για να έχεις ένα ωραίο ήχο! Σίγουρα θα πληρώσεις παραπάνω και θα έχεις και κόστος συντήρησης αλλά υπάρχουν λαμπάτοι ενισχυτές με σχετικά μικρό κόστος και πίστεψε όταν τους δοκιμάσεις θα καταλάβεις τι εννοώ.

Από εκεί και πέρα πάμε στη γνωστή συνταγή, δοκιμάζουμε ρυθμίσεις στον ενισχυτή μας μέχρι να πλησιάσουμε αυτό το κάτι που ψάχνουμε στον ήχο μας.

Η συνέχεια στο επόμενο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: